3967 steg?

Vilka signaler sänder vi ut?

Ny forskning visar att det krävs betydligt mindre steg per dag är de 10000 steg som tidigare rekommenderats för att minska risken att dö i förtid. Antalet steg har dock varit något oklart men 10000 steg har varit ett riktvärde och kanske en målsättning för rörelse.

De nya forskningsrönen kommer från en stor metastudie som bygger på 17 observationsstudier av stegmängden hos totalt 226 889 personer från olika länder. Deltagarna var såväl friska personer som människor med känd risk för hjärt-kärlsjukdom. Det forskarna kom fram var att personer som går 3 967 steg per dag eller längre, har en minskad risk att dö i förtid av alla orsaker. Till och med de som ”bara” går 2 337 steg eller fler minskade risken att dö i förtid av hjärt-kärlsjukdom specifikt.

Men ju fler steg desto bättre! Studien visar nämligen på en statistiskt signifikant minskning i dödlighet för varje ökning i stegmängd. 1 000 steg extra om dagen gav i snitt 15 procent lägre risk att dö i förtid av alla orsaker, medan 500 steg extra om dagen gav 7 procent lägre risk att dö i hjärt- och kärlsjukdomar. Detta gällde ända upp till 20 000 steg per dag.

Det som är intressant är nu hur vi ser dessa studier publiceras i tidningar och i social media och att den standard och det medvetande som vi tidigare lärt ut både i skolor och hälso-sjukvård riskerar att skruvas ner av media. Forskningen säger ju att fler steg desto bättre och att det är goda hälsoeffekter ända upp till 20000 steg men signalvärdet är viktigt! Vi vill ju fortfarande att våra ungdomar ställer in dagligt mål av rörelse på sina appar, mobiler och träningsklockor på en hög nivå. Vi behöver även i fortsättningen också påvisa de goda hälsoeffekter träning och antal steg ger och inte bara prata om minskad risk att dö i förtid av hjärt-och kärlsjukdomar.

Det kommer troligtvis fler studier om några år med nya rekommendationer och kanske behövs det ännu färre steg än 3967 steg då 🙂