Lektion: Orientering

A) Testa dig själv på kartans färger innan du tittar på klippet nedan (skriv gärna ner på en lapp, dator eller mobil för att se om du har rätt).

Blå, olivgrön, vit, orange/brun, svart, gul, ljusgrön

B) Titta på de 2 filmerna ”Kartans färger” och därefter ”Passa kartan” (17 min)

C) Nu ska du lämna ditt boende under några minuter och gå ut och ta en bild på omgivningen i närheten. Den bild du tar ska innehålla följande:

  • Byggnad/byggnader
  • Väg/vägar (gärna vägkorsning)
  • Om det är möjligt att ta en bild i närheten av ditt boende med någon höjdskillnad så är det toppen! Gå dock inte för långt.
  • Finns det andra objekt som du kan tecknen för så ta gärna med dessa på bilden också (ex. kraftledning, punkthöjd, sankmark, ruin, idrottsplats, staket mm).

D) Nu ska du rita av den bild du tog med hjälp av papper och penna. Bilden ska ritas uppifrån och ritas i rätt riktning (så som du stod när du tog bilden). Eftersom du känner ditt närområde så kan du rita av hus och byggnader samt vägar uppifrån även om du inte ser allt på bilden som du tagit framifrån. Du får gärna använda färgpennor om du har och använda då rätt färg till rätt tecken eller objekt. Kom ihåg vad du lärde dig eller vad du blev uppdaterad på i filmklippen du såg.

Viktigt! Eftersom övningen handlar om att ”passa kartan” så är det viktigt att du ritar kartan från den position du stod när du tog fotot.

E) Fota den karta/bild du nu ritat och redovisa för din lärare genom att skicka in/ladda upp båda bilderna brevid varandra. Blev det likt och fick du med några andra karttecken än byggnad och väg?

Exempel:

Bra jobbat!