Lektion: Förebygga skador (rygg)

Att förebygga skador innebär inte att undvika moment eller övningar som belastar vår kropp utan istället förbereda den på rätt sätt. Moment och övningar som inte är hälsosamma eller rimliga att utföra ska vi ju förstås undvika, men glöm inte bort träningen.

A) Se klippet nedan som handlar om hur man förebygger skador och förbättrar stabilitet i bålen.

B) Genomför 3-4 olika övningar där du tydligt fokuserar på att träna rätt och alltså förebygger skador på ryggen. Det kan tex vara rak- eller sidoplanka, squats, utfallssteg, bearwalk, fågelhunden (diagonalt arm och ben), flyers mm. Dina övningar du väljer kan vara både statiska och dynamiska men det är viktigt att du fokuserar på bålstabilitet. Tappar du din position eller om du känner att du inte klarar av din egenvalda övning så välj någon annan. Tips på övningar finns i klippet.

Du bör genomföra varje övning 2 gånger (2 set) med ca 10-12 repetitioner. Syftet med övningarna är idag att du ska utföra dem rätt och bli medveten om hur viktigt det är att du håller positionen. Ett bra hjälpmedel är att filma sig själv eller använda spegel.

C) Besvara följande frågor:

Fråga 1: Vad lärde du dig från klippet nedan?

Fråga 2: Vilka övningar valde du och hur gick det?

Fråga 3: Förutom styrketräning så kan du förebygga skador inom idrotter på andra sätt. Vilka olika sätt kommer du på?

Fråga 4: Välj en sport du känner till och beskriv vad du tror är den vanligaste risken för skada inom denna sport.